IUCN kategorija - VU - pažeidžiami taksonai

Buvusi kategorija: 4 (I) - neapibrėžto statuso rūšys, kurių dėl duomenų stokos negalima įrašyti į kitas kategorijas

Mažasis baublys (lot. Ixobrychus minutus, angl. Little Bittern, vok. Zwergdommel) - garninių (lot. Ardeidae) šeimos paukštis. Į Lietuvos raudonąją knygą rūšis įrašyta nuo 1989 metų.

Nuo didžiojo baublio skiriasi mažesniu ūgiu ir spalva. Tai sutemų ir naktinis paukštis. Patino viršugalvis, nugara, pečiai, antuodegis, uodega juoda, metalo blizgesio. Kitos kūno dalys šviesiai pilkai rusvos. Pagurklyje ir krūtinės šonuose yra išilginės rudos dėmės. Snapas gelsvai žalias, kojos žalios. Patelės nugarinė pusė juosvai ruda. Skruostai ir kaklo šonai rudi. Kaklo priekis, krūtinė ir pilvas šviesiai rusvi su neryškiais tamsesniais išilginiais dryžiais. Jaunikliai panašūs į patelę, bet rudesni, labiau dėmėti.

Mažasis baublys (lot. Ixobrychus minutus)

Nuotraukos autorius Jan Thomas Landgren / CC BY-NC-ND

Veisimosi laikotarpiu mažųjų baublių patinai šaukia kimiu „pumb...pumb", „vuur, vurr", o kitu laiku greitai „ke-ke-ke". Ištikus pavojui slepiasi žolių tankmėje vertikaliai išsitiesdamas, todėl lengvai užsimaskuoja ir primena sausą stuobrį. Vikriai laipioja šakomis ir po nendres. Skrenda lengvai, bet pabaidytas greit tupia į tankumynus.

Mėgsta gausiai apaugusius įvairius vandens telkinius. Lizdą krauna ant nendrių stiebų, apie 20 - 50 cm virš vandens. Tačiau kartais lizdą įsirengia ir krūmuose. Deda 5 - 6 baltus matinius kiaušinius. Gegužės pabaigoje - birželio mėnesiais peri 16 - 19 dienų. Jaunikliai lizde išbūna iki 55 dienų, todėl išveda tik vieną vadą. Minta smulkiomis žuvimis, įvairiais vandens vabzdžiais.

Mažasis baublys (lot. Ixobrychus minutus)

Nuotraukos autorius Gavia_Stellata / CC BY

Dėl slapto didžiojo baublio gyvenimo būdo apie paplitimą šalyje duomenų nepakanka. Tačiau matoma, kad mažųjų baublių yra negausu, nes Lietuva yra šiauriniame rūšies arealo pakraštyje. 2013 m. perinti populiacija įvertinta 30 – 60 porų, nurodant, kad gausumas XXI a. išlieka stabilus, tačiau pastaraisiais  metais yra aptinkama naujų peraviečių.

Reikšmingos grėsmės iki šiol nėra įvardytos, nes jas buvo sunku išsiaiškinti dėl prasto rūšies ištirtumo. Tačiau svarbu užtikrinti esamų buveinių žinomose peravietėse išsaugojimą. Galima įtarti, kad neigiamą poveikį perėjimo sėkmingumui daro plėšrūnai, ypač varniniai paukščiai.

Mažasis baublys (lot. Ixobrychus minutus)

Nuotraukos autorius Ian N. White / CC BY-NC-SA

Europoje mažasis baublys paplitęs nuo Pirėnų pusiasalio iki Rytų Baltijos. Šiaurėje perėjimo arealas siekia Leningrado sritį, pietuose aptinkama iki Viduržemio  jūros  pakrančių.

Lietuvoje per pastaruosius 10 m. aptikta daugiau nei 20-yje šalies rajonų vietovėse. Reguliariai peri Baltosios Vokės durpyne ir žuvininkystės tvenkiniuose, Kauno mariose, Ilgės ežere (Elektrėnų sav.), Nemuno deltoje.


Tipas: Chordiniai (lot. Chordata)

Šeima: Garniniai (lot. Ardeidae)

Būrys: Gandriniai paukščiai (lot. Ciconiiformes)


IUCN kategorija - VU - pažeidžiami taksonai

UICN kategorija: VU - pažeidžiami taksonai


Buvusi kategorija: 4 (I) - neapibrėžto statuso rūšys, kurių dėl duomenų stokos negalima įrašyti į kitas kategorijas

Buvusi kategorija: 4 (I) - neapibrėžto statuso rūšys, kurių dėl duomenų stokos negalima įrašyti į kitas kategorijas

► Video
♫ Garsas
+ Nauja
× Išbraukta