IUCN kategorija - LC - nekeliantys susirūpinimo taksonai

Buvusi kategorija: 3 (R) - retos rūšys, kurių populiacijų mažai dėl jų biologinių ypatybių

Didysis baublys (lot. Botaurus stellaris, angl. Great Bittern, vok. Rohrdommel) - garninių (lot. Ardeidae) šeimos paukštis. Lietuvoje įvairiose vietose dar vadinamas: rėkliu, buku, kaukučiu, bubliu, ūpu, dūku. Į Lietuvos raudonąją knygą rūšis įrašyta nuo 1976 metų.

Gelsvai rudas, išmargintas įvairiomis tamsiomis dėmėmis, viršugalvis juodas. Nuo žiočių kampo eina tamsiai ruda juostelė. Nugaros ir pečių plunksnos išmargintos juosvais dryželiais ir dėmėmis. Nuo smakro iki pagurklio eina rusvai juosva juosta, o šios juostos šonais - 2 eilės mažiau ryškių juosvų dėmių. Ant krūtinės pailgos juosvos dėmės. Plasnojamosios plunksnos juosvos, išmargintos rudais skersiniais dryžiais. Snapas žalsvai geltonas, kojos gelsvai žalios. Jaunikliai šviesesni, dėmės ir juostos rausvesnės.

Didysis baublys (lot. Botaurus stellaris)

Nuotraukos autorius Ján Svetlík / CC BY-NC-SA

Aptinkamas kovo - rugsėjo mėnesiais. Gyvena gausiai augalija apaugusiuose vandenyse. Pavasarį girdimas jo baubiantis duslus balsas „hu-pumb“. Baikštus, naktį aktyvus, ištikus pavojui dažniausiai išsitiesia visu ūgiu, iškelia į viršų kaklą ir snapą ir atrodo lyg koks sausas stuobrys. Pabaidytas nevikriai pakyla ir truputį paskridęs vėl nutupia. Lizdą krauna žolių tankmėje ant žemės.

Didysis baublys (lot. Botaurus stellaris)

Nuotraukos autorius Kentish Plumber / CC BY-NC-ND

Didieji baubliai parskrenda kovo antrojoje pusėje. Užima didesnius nei 2 – 3 ha vandens telkinius su ne mažesniu nei 0,5 – 1 ha helofitų sąžalynų plotu (specifinė nendrynų rūšis, reta švendrynuose). Peri augalijos perėjimo iš vandens į sausumą zonoje. Gegužės mėnesį deda 4-6 šviesius matinius kiaušinius. Peri 25-26 dienas. Patinai daug metų užima tas pačias vandens telkinio vietas. Patino teritorijoje aptinkama iki trijų – penkių lizdų. Jie kraunami sekliai apsemtos augalijos apačioje, kartais ant jos pernykščių sąvartų. Dėtyje – keturi arba penki kiaušiniai. Patelės peri gegužės mėn. nuo pirmo padėto kiaušinio. Perėjimo trukmė – 25 – 26 dienos. Jaunikliai lizdą palieka po 15, maitinami 40 – 50, skraidyti pradeda po 50 – 55 dienų. Maitinasi sąžalynų pakraštyje, kur gylis neviršija 0,70 m, o augalijos tankis leidžia įplaukti smulkioms žuvims. Gaudo žuvis, varles, įvairius vandens bestuburius. Rudeninė migracija vyksta rugsėjį – spalį, o pavieniai paukščiai kartais žiemoja.

Didžiųjų baublių didėjančią šalies populiaciją sudaro iki 1000  teritorinių  patinų. Daugiausia Nemuno deltos  regione  (40 – 60).  Žuvinto  biosferos rezervate pagausėjo nuo 15 (2007 m.) iki 26 (2016 m.), o Tyrulių durpyne – nuo 13 – 15 (2009 m.) iki 26 (2016 m.). Aukštaitijos nacionalinio parko 18-oje vietų suskaičiuojama iki trisdešimt patinų. Iki dešimties patinų girdima Biržulio - Stervo pelkių komplekse ir Drūkšių ežere. Aptikta (nuo vieno iki aštuonių, dažniau iki trijų – penkių patinų) beveik visuose didesniuose žuvininkystės ūkiuose. Kauno mariose iš 7 – 15 patinų, girdėtų iki 2007 m., liko tik du trys (2018 m.).

Didysis baublys (lot. Botaurus stellaris)

Nuotraukos autorius ejwwest / CC BY-NC-ND

Paukščiui palankus vandens telkinių užaugimas ir pelkėjimas. Vis dėlto vietomis didysis baublys nukenčia dėl tankių, ištisinių nendrynų formavimosi. Tinkama homogeniškų užpelkėjusių sąžalynų fragmentacija yra patikrinta apsaugos priemonė. Kartais buveinės suprastėja dėl nendrynų perteklinio šalinimo ar per smulkios fragmentacijos, kai nesilaikoma gamtotvarkos ir rūšių apsaugos veiksmų planuose nurodytų priemonių apimčių. Paukščiai gali žūti, kai, pavasarį sugrįžus šalčiams, užšąla seklios maitinimosi vietos.

Didysis baublys yra vidutinio ir iš dalies borealinio klimato juostų rūšis. Eurazijoje paplitusi nuo Atlanto iki Ramiojo vandenynų. Peri visoje Lietuvoje, tolygiau paplitusi ežeringuose Rytų ir Pietų Lietuvos bei Žemaitijos aukštumos regionuose, Nemuno deltoje.


Tipas: Chordiniai (lot. Chordata)

Šeima: Garniniai (lot. Ardeidae)

Būrys: Gandriniai paukščiai (lot. Ciconiiformes)


IUCN kategorija - LC - nekeliantys susirūpinimo taksonai

UICN kategorija: LC - nekeliantys susirūpinimo taksonai


Buvusi kategorija: 3 (R) - retos rūšys, kurių populiacijų mažai dėl jų biologinių ypatybių

Buvusi kategorija: 3 (R) - retos rūšys, kurių populiacijų mažai dėl jų biologinių ypatybių

 

► Video
♫ Garsas
+ Nauja
× Išbraukta